Slik tømmer du førjuls-kontoen i iskalde New York

Hvorfor ha penger på konto i januar, når du kan ha det gøy i desember? Glem julegaveturen til London («alle» gjør det nå), legg heller til noen få hundrelapper og gjør juleshoppingen langs Fifth Avenue, New York, i stedet.

Det er ennå tid, for siste returfly til Oslo lander så sent som julaftens morgen.

Så gjør klar for nukleær nedsmelting av kredittkortet i en av verdens mest spennende handlebyer.

Selvsagt kan man dra direkte til Tiffany’s eller Saks Fifth Avenue og brenne opp neste års lønnspålegg i en fei. Ikke gjør det. I denne metropolen er shopping så mye mer enn oppfyllelse av julenissens ønskeliste

Det er ren og skjær terapi.

Når nordavinden får ordentlig tak mellom skyskraperne, er New York et av verdens verste kuldehøl. Oslos verste vinterdag er rene vårbrisen i forhold til New York på sitt verste.

Og hvor søker man ly da? Jo, innendørs, i en av de flere tusen forretningene.

Alle som en er de pyntet til handlekalas de siste seks ukene før jul. Knapt noen by bruker så mye penger, pærer, strøm og glitter til å påskynde julehandelen.

Men julestemningen er det eneste som er gratis i verdensmetropolen

For øvrig har New York alt. Alt.

Den kunstskatten eller tilbudsvaren du ikke finner i New York, har i så fall gått ut av produksjon, skrytes det.

At mange sjapper ser ut som et kontinuerlig opphørssalg, bør ikke skremme noen. Det er i disse basarlignende butikkene at man kanskje finner de aller beste tilbudene.

Aller billigst er det på Lower East Side eller i Harlem, hvor handlemiljøet kan være påtrengende røft, men hvor prisene er på bunnivå.

Her kan man bli snobb uten penger. Fake-rolexer og andre knuselige varer ligger langs Canal Street, hvor aggressive selgere forsøker å sperre gaten for deg inntil du har kjøpt en New York-skjorte made in China.

Soho har de mest spennende gaveforretningene med morsom design og kreative overraskelser i de fleste prisklasser.

Og har du mer penger enn fornuft, er Fifth Avenue og Madison Avenue midt i byen det riktige området. Her ligger amerikanske og franske designere side om side.

Betjeningen i selv de dyreste magasinene kan være ufyselig arrogante. Da er det bare å ta igjen. Gå rett på uten å nøle. Personlig tvisinn skal utredes hos psykiateren, ikke i julehandelen, er mottoet.

Når man så oppdager at den samme varen i neste butikk koster halvparten av hva du nettopp betalte, så fortvil ikke. Den er sikkert tre ganger så dyr et annet sted. Dessuten er det som regel billigere enn noe sted i Vest-Europa.

Den griske og tilbudsbevisste typen får heller ringe til Bargain Hotline (75 cent pr. minutt) som til enhver tid har oversikt over priser og tilbud på en nær sagt hvilken som helst vare spesielt møbler og klær.

Går det tregt med pengeforbruket, eller blærekatarren blir ubehagelig i vinterkulda, kan man leie en diskre limousin med sjåfør, som tålmodig venter utenfor varemagasinet. Det koster faktisk ikke mer enn 60 dollar for et par timer.

For når julenissen har sine hjelpere, hvorfor skal ikke du ha dine? Legg igjen handlelisten på varemagasinene Macy eller Bloomingdale’s, som bringer de innpakkede julegavene rett til hotellet ditt. Du kan også leie en personlig assistent som guider deg rundt og hjelper deg når idetørken rammer hardt.

Eller ring New York Concierge eller Your Personal Concierge, som gjerne tar hele julehandelen for deg mot en ikke altfor avskrekkende ekstrabetaling, som regel 30 til 50 dollar pr. time.