Byen som aldri sover har alt å tilby

NYC-byen-som-aldri-soverNew York har veldig mye å by på, her gir vi deg våre gode tips om hvilke severdigheter som bør prioriteres, hvilke museum som er verdt en tur, hvilke show på Broadway du bør få med deg og hvilke sportsarrangement du kan dra på. I tillegg kan du lese mer om sightseeingmuligheter og noen av begivenhetene som foregår i New York i løpet av året.

Severdigheter

Frihetsgudinnen er selve symbolet på New York, og man finner den på øyen Liberty Island den er faktisk, med sine ca. 90 meter i høyden og over 200 tonn, den høyeste statuen som har blitt bygget i moderne tid. Frihetsgudinnen var en gave fra Frankrike i 1884, og som skulle minne alliansen mellom USA og Frankrike under den amerikanske revolusjonen. En fantastisk måte å se denne på kan være ved å ta en helikoptertur over New York (koster rundt 1500 kr per person for 10-15 minutters tur). Et rimeligere alternativ kan være å ta gratis båt fra Battery Park.

Central Park

Central Park

Central Park er New Yorks meget kjente offentlige park som ligger midt på Manhattan. Denne parken er USA’s mest besøkte park grunnet all turismen, men den er etter all sansynlighet også verdens mest berømte park pga. av den til stadighet er med i både kjente filmer og tv-show. Parken er en grønn oase midt i store New York, og ble utformet og designet av landskapsarkitekt Frederick Law Olmsted og arkitekten Calvert Vaux. Central Park er over 800 mål, og består av åpne plasser, grøntområder, lekeplasser, veier og vann. Denne parken er svært populær blant de lokale New Yorkerne også, og brukes ofte til å koble av fra et hektisk byliv, jogging, sykling o.l.

empirestateEmpire State Building er et av symbolene man forbinder med New York, og er en av verdens mest berømte skyskrapere. Man kan komme opp til utsiktsplattform i 86. etasje, men før man kan komme så langt må man gjennom om-fattende sikkerhetskontroll (av samme type som på flyplasser). Inngangen er på Fifth Avenue, og man kan ta rulletrappen ned i kjelleren for å kjøpe billetter (som regel en del kø og ventetid). Deretter tar man heis fra etasjen på gateplan og opp til 80. etasje hvor man må bytte heis for å komme opp til 86. etasje.

Ground Zero ser først og fremst ut som en stor byggeplass, men er en sterk påminnelse om tragedien 11. september 2001, og ligger i Lower Manhattan. Tidligere utgjorde World Trade Center syv bygninger på den 6,5 hektar store tomten. Senterets Twin Towers ble verdens høyeste bygninger i 1973, og forble det i de 28 kommende årene. Dette var et yndet tursitmål, og millioner av turister besøkte disse tårnene årlig for å se den fantastiske utsikten. Som kjent står ikke disse tårnene der i dag, og historien sier at hele 2752 mennesker ble drept, 343 av dem var brannmenn. Tårnene raste sammen grunnet angrepet, og ødela seks bygninger. Man antar at over 100 000 arbeidsplasser gikk tapt som følge av tragedien 11. september 2001.

Times Square viser New York frem på sitt mest prangende og glitrende hvor det er store neonskilter, vanvittige reklameplakater, direktesendt tv-programmer på storskjerm, flere teatre, store butikker og mange familie-restauranter.

chinatoChinatown har vært et nytt hjem for innvandrere fra Kina, Hong Kong, Taiwan, Korea, Vietnam og andre asiatiske land i over 150 år, og ligger nordøst for City Hall og nedenfor Canal Street. Per dags dato dekker området åtte kvadratkilometer og er faktisk nesten i ferd med å ta over nabostrøkene Little Italy og Lower East Side. Her finner du en rekke billige restauranter, billige klær, souvenirer og urter, krydder og lignende. Dette er et område som er vel verdt et besøk.

Sightseeingturer tlbys av flere selsaper, og hvor man kan gå av og på akkurat hvor man måtte ønske det, og hvor man aldri må vente lenge på en buss. Det største selskapet, og som man ser overalt i New York heter Gray Line (dette selskapet arrangerer også turbusser til Woodbury Common Premium Outlet). Disse turene er guidet av flinke guider med svært god lokalkunnskap om de områdene bussen kjører i. Man kan blant annet kjøpe dagspass, todagers pass og tredagers pass til turene på dagtid. Rutene er delt opp i uptown loop, downtown loop og Brooklyn loop, og totalt er det over 50 stopp fordelt på disse rutene. I tillegg arrangeres det også kveldsturer slik at man kan se New York på kveldstid, hvor Times Square blant annet er en stor opplevelse. Som regel kan billetter til sightseeingbussene også kjøpes i resepsjonen på hotellet, eller av ivrige selgere på Times Square. Her kan man kjøpe alt fra dagspass, 2 dagerspass og ukespass. Det er mye å se, men er man effektiv får man sett veldig mye på en eller to dager. Har man derimot lyst til å gå av bussen og utforske områdene litt nærmere, så kan man fort trenge mer enn to dager for å få med seg det meste av byen.

circlelCircle Line arrangerer båtturer rundt New York, hvor man da får et fantastisk syn av New York fra sjøen og på avstand. På 3 timer får man kjørt rundt hele Manhattan øyen, og man får blant annet sett alle de fem bydelene, over 20 landemerker, 7 broer og 3 elver. Guidene på båtene er meget dyktige, og gir deg all den informasjonen du måtte trenge om New York. Det er ikke noe problem å spørre guiden om ting man måtte lure på underveis. Det er også mulig å få seg litt mat, drikke og snacks på båten. Et godt tips kan være å prøve å få et sete helt til venstre i båten for å få best mulig utsikt, for da sitter du inn mot Manhattan hele turen og man vil få veldig gode fotomuligheter. Båten har seter både innendørs og utendørs.

Båtene går fra Pier 83, som ligger på West 42nd Street. Her kan man velge mellom flere forskjellige cruisealternativer. Prisen for The Full Island Cruise, som er den nevnte 3 timers turen, er på ca. 30 dollar for voksne, ca. 17 dollar for barn og ca. 25 dollar for honnørbillett.

helikopHelikopterturer er en fantastisk måte å oppleve New York på. Man får sett store deler av New York fra luften, får et godt perspektiv på byen og ypperlige fotomuligheter, samt en fantastisk opplevelse som en helikoptertur i seg selv er. Prisene for en helikoptertur ligger på rundt 700-800 kr per person for ca. 8-10 minutters tur (den korteste turen som er for å se frihetsgudinnen). Velger man en 11-15 minutters tur, så får man en tur over kjernen av New York for ca. 1100 kr. For ca. 1300 kr får man en tur over store deler av New York. Alle helikopterfirmaene holder til nede ved kaien ved financial district. Book tidspunkt i god tid!

Museum

guggGuggenheim Museum ligger på Fifth Avenue ved 89th Street. Museet er tegnet av Frank Lloyd Wright, og er et fantastisk stykke arkitektur, i tillegg inneholder det en av verdens flotteste samlinger av moderne kunst. Her kan man blant annet se Paul Cézanne’s “stilleben – flaske, glass og mugge”, Pablo Picasso’s “Kvinne som stryker” og Max Ernst’s “Brudens påkledning”. Solomon R. Guggenheim var en svært rik newyorker. Guggenheim døde i 1949, og fikk ikke sett den fantastiske bygningen som Wright tegnet.

Metropolitian Museum of Art ligger på Fifth Avenue ved 82nd Street. Utvendig er det bannere som spenner seg over 3 etasjer som reklamerer for utstillingene. Her kan man se en særdeles flott samling som spenner seg over 5000 år. Samlingen består av over 2 millioner gjenstander, og det er til enhver tid utstilt rundt 100 000 av dem. Her kan man blant annet se europeiske skulpturer og kunsthåndverk (blant annet 60 000 gjenstander fra renessansen og frem til 1900-tallet), gresk og romersk kunst (over 35 000 verker fra yngre steinalder til 312 e.Kr) og den inneholder også en egen fløy for amerikansk kunst (25 rom med stilmøbler og interiør, over 1000 malerier av amerikanske kunstnere, 2500 tegninger og utallige eksempler på kunsthåndverk. Dette er et flott og interessant museum, og det lønner seg å sette seg inn i hva man ønsker å se på forhånd da det kan være lettere forvirrende å gå rundt i det store og innholdsrike museet.

Show

mammamMusical på Broadway er verdenskjent, og man får en opplevelse man sent vil glemme om man tar turen innom Broadway for å se musical. Her lønner det seg å være tidlig ute med å kjøpe billettene. Hvis man bestiller billetter i god tid, kan man få de fra omtrent 700-800 kr per person, avhengig av show og seteplass

På Broadway finner man musicals med noen av de aller beste danserne og musikerne i verden, og de vil gi deg en opplevelse du aldri vil glemme. Det er flere kjente musicals som har vært på programmet i mange år. Her er en oversikt over noen av de aller største og mest kjente:

Billettene kan kjøpes på Ticketservice.no. På den siden får du en oversikt over alle showene som går, mer informasjon om de forskjellige de forskjellige showene og Off-Broadway shows (som er litt mindre oppsetninger hvor billettene også er litt billigere)

New York er et filmparadis for filmentusiaster. I USA kommer ofte filmene ut flere måneder før de kommer ut i Europa. Premierefilmene vises på City Cinema-kjedene, Loews, United Artists og Cineplex Odeon, og disse kinoene er spredt rundt i hele byen. Man må også regne med å måtte stå i kø for de aller fleste kvelds- og helgeforestillingene for å få billett til de mest populære filmene. Filmene begynner kl. 10 eller 11, og gjentas hver annen time frem til midnatt. I slutten av september arrangeres også New York Film Festival, hvor det da sendes filmer fra USA og andre land. Kinoene er som sagt spredt utover hele New York, og det kan være lurt å høre med hotellresepsjonen om hvor nærmeste og beste kino er. Ellers finner man gode kinoer på Broadway.

lettermanFlere kjente tv-show spilles inn i New York, og billetter til disse kan skaffes gratis. Da må man ta kontakt med tv-selskapet (ABC og CBS), eller så kan et godt tips være å dra til Times Square Visitors Information Bureau for å høre om gratisbilletter. David Letterman-showet er svært populært, og man bør være ute i god tid for å skaffe seg billetter til dette showet.

Sport

baseballI New York er det to rivaliserende baseballag, det største og mest kjente er New York Yankees (Bronx), og det andre er New York Mets (Queens). Baseballsesongen er fra april til oktober. De største sportsgrenene i New York er amerikansk fotball (New York Giants og New York Jets) og basketball (New York Knicks og New Jersey Nets). Basketballsesongen er fra november til april, og sesongen for amerikansk fotball er september til april. I tillegg er det to ishockeylag fra New York; New York Rangers (Manhattan) og New York Islanders (Long Island), i tillegg har man New Jersey Devils i New Jersey. Ishockeysesongen er fra september til april. Det er både populært og dyrt å dra på alle disse sportsarrangementene, så hvis man har planer om å dra – bestill i god tid! Ticketservice tilbyr billetter til alle de nevnte lagene, og kan bestilles på internett (ticketservice.no).

Eventsnewyear

Det finnes en rekke begivenheter som feires i New York fordelt utover hele året. Den største og mest kjente er uavhengighetsdagen, 4. juli. På denne dagen sponser Macy’s et stort og flott fyrverkeri ved East River. I tillegg er nyttårsfeiringen på Times Square verdenskjent. Ellers finnes det en rekke mindre begivenheter, i amerikansk målestokk, som for eksempel Harlem Week som afroamerikanerne ferier i august, Rockefeller Christmas Tree Lightning som gjennomføres tirsdagen etter Macy’s Thanksgiving Parade i november. Dette er bare noen av de mange begivenhetene som foregår i New York i løpet av et år.

Billige flybilletter til New York

Flybilletter til New York


  • Sammenligner alle flyavganger
  • Finner billige flybilletter raskt
Flybilletter til New York

Biletter fra 2024,-


Søk nå!
Hoteller i New York

Bestill hotell i New York


  • Gode tilbud
  • Bonus overnattinger
  • 806 ulike hotell
Bestill hotell i New York

Opptil 60% rabatt


Bestill her!